Harmo-niet?

“Maar ik ga niet in zo’n apenpakkie over straat lopen” hoor ik het zoontje zeggen van de moeder die het nog een keer probeert: “wil je niet zo’n mooie rechte fluit gaan spelen?” Ze weet natuurlijk niet beter, maar ze wijst toch echt de klarinet aan om te vervolgen met: “die maakt niet zoveel herrie als dat drumstel”.

En ik? Ik probeer het maar weer eens uit te leggen, maar makkelijk is het niet om de blaasmuziek te promoten, er is niet echt interesse voor en het ergste is: Ik merk dat ik zelf langzaamaan soms ook de motivatie begin te verliezen om het steeds maar weer, vaak tevergeefs, uit te moeten leggen.


Waar ligt het aan? Is het de, soms nog, oubolligheid van sommige verenigingen? Is dat nog wel van deze tijd? Zijn de andere instrumenten, door programma’s als Idols, Holland’s got talent, The Voice, enz., enz., niet gewoon populairder? Of is juist de blaasmuziek zelf niet interessant genoeg meer?

Hoe dan ook, de afgelopen weken heb ik de harde feiten ook aan den lijven ondervonden. Met het kunstencentrum doen we mee met Sjors Creatief. Voor degene die niet weten wat dat is: Alle kinderen op de basisschool krijgen een aanbod van alle verenigingen en stichtingen in een boekje mee naar huis, om eens een keer proef te komen draaien bij een training, workshop of wat dan ook. Met het Kunstencentrum hebben we een groot aanbod kunnen brengen, waaronder ook proeflessen op allerlei instrumenten. Kinderen kunnen zich hier de rest van het seizoen onbeperkt voor opgeven. En dat was een enorm succes, de teller staat op dit moment richting de 300 aanmeldingen…

Maar wat is dan het probleem zou je zeggen? Van die bijna 300 aanmeldingen zijn er slechts 6 kinderen die geinteresseerd zijn in een houten en/of koperen blaasinstrument, dat is niet echt veelbelovend voor de blaasmuziek. Want de ervaringen uit het verleden leren me dat er van alle leerlingen uiteindelijk ook maar 20% lang genoeg blijft spelen om bijvoorbeeld bij het volwassen orkest van een vereniging terecht te komen. In dit geval zou dat 1 persoon betekenen terwijl de meeste orkesten al aan het vergrijzen zijn. En het is ook zeker niet dat muziek niet populair is, want de proeflessen voor gitaar, drums, keyboard, zang en zelfs viool zijn niet aan te slepen.

Bij de meeste harmonie orkesten ligt de gemiddelde leeftijd inmiddels dik boven de 30 en zelfs al dichter bij de 40, terwijl dat een jaar of 20 geleden nog rond de 25 was. Voor de orkesten wordt het daardoor ook steeds lastiger om te blijven draaien, ook de organisatie komt namelijk steeds meer op dezelfde mensen te liggen.


Betekent dat dat er dan over 20 jaar geen hafabra orkesten meer zijn? Ik weet het antwoord niet, maar op dit moment ziet het er zeker niet goed uit.

Is dat een reden om het dan maar op te geven? Nee, natuurlijk niet! Door het aangaan van nieuwe samenwerkingen, meer projectmatig werken, andere vormen van participatie en aansprekende en uitdagende muziekstukken blijven we natuurlijk de blaasmuziek promoten.

En ik? Ik blijf vanaf de andere kant, met muziektheater gezelschappen, pop/rock bands en bigbands de orkesten te stimuleren tot meer samenwerking. Een samenwerking zorgt voor meer publiek waardoor je andere mensen en vooral kinderen weer kunt enthousiasmeren om ook mee te komen doen. Los daarvan is het natuurlijk ook leuker om voor een volle zaal te spelen dan voor alleen eigen publiek. Maar dat is van ondergeschikt belang.

Amateurkunst is belangrijk, zorgt voor verbroedering en is goed voor je geestelijke gezondheid. Daarnaast is participatie vanuit de samenleving een belangrijk onderdeel van ons cultureel erfgoed…

Keep on playing!


Huub Lommers

Scattando Events

Advertisements

About scattandohuub

Cultural Entrepreneur, bass player, producer, conductor, writer, coach
This entry was posted in Cultural, Music, Online and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s