Blokfluit? Dat is geen instrument!

Als je een muziekinstrument wil leren spelen, dan moet je eerst maar eens een jaartje blokfluit gaan spelen. Dit is echt een must om op een ander instrument te kunnen beginnen. Iedere goede muzikant heeft een jaar blokfluit gespeeld voordat ze op een ander instrument begonnen. De blokfluit zelf? Die kun je een jaar later gewoon doorgeven aan een andere leerling die een instrument wil gaan spelen, je kunt er namelijk verder helemaal niets mee met dat ding. Leuk als aandenken later, maar meer niet. Als je na een jaar, of twee, je echte instrument krijgt heeft het zijn nut gehad, niet meer, niet minder.


Dit is wat men mij, jaren geleden (vele jaren) wilde wijsmaken toen ik op mijn eerste instrument wilde beginnen op 7-jarige leeftijd. Ik wilde persé gitaar gaan spelen, maar op de toenmalige muziekschool werd me al snel duidelijk gemaakt dat dat zomaar niet kon, ik moest en zou eerst amv lessen met blokfluit gaan volgen. Een heel schooljaar en misschien zelfs wel twee! Maar omdat ik dat serieus echt niet wilde, kreeg ik gelukkig gitaarlessen bij een privé docent.

Toen ik nog wat later ook trompet wilde gaan spelen bij de plaatselijke harmonie, kreeg ik hetzelfde te horen. Ook daar was het de bedoeling dat je eerst blokfluit ging spelen. Want “als je trompet wil leren spelen moet je eerst blokfluit leren spelen”. Gelukkig dachten ze er anders over toen ze hoorde dat ik al een ander instrument speelde en ik anders toch echt ging afhaken. Na een “tandenkeuring” mocht ik dan toch gelijk op trompet beginnen.

Maar tot mijn verbazing hoor ik dat nu nog steeds regelmatig om me heen. Eerst blokfluit, daarna een “echt” instrument. Wat een onzin zeg! Het is door dit soort verhalen niet gek dat ik nog steeds regelmatig de vraag krijg bij het kunstencentrum of “mijn kind eerst blokfluit moet leren voordat hij/zij op het instrument naar keuze mag beginnen?” Nee hoor! is mijn steevaste antwoord, want op welk je instrument je ook wilt beginnen, na een eventuele blokfluitcursus, begin je op het betreffende instrument toch weer gewoon vooraan, bij de eerste noot. Natuurlijk, je fysiek moet goed genoeg zijn om het betreffende instrument te kunnen bespelen (dat kan per instrument nogal verschil uitmaken), maar verder heb je er geen aparte vooropleiding voor nodig. Zonde van je tijd dus!

Natuurlijk kun je prima op een blokfluit beginnen om een periode te overbruggen als je fysiek nog niet in staat bent het instrument naar keuze te kunnen bespelen, of om sneller noten te leren lezen in een aparte amv cursus. Of als je graag muziek wil maken, maar nog niet weet welk instrument je wil leren spelen, kun je beter een oriënterende cursus volgen waar meerdere instrumenten (ook de blokfluit) langskomen, zodat je een goede keuze kunt maken.


Wordt het toch eens tijd om met dat fabeltje op te houden! Sterker nog! Het is ook nog eens ontzettend denigrerend naar het instrument de blokfluit. Want dat is helemaal geen “opstapinstrument” voor een ander instrument, sterke nog, het is en volwaardig instrument met haar eigen moeilijke eigenschappen, zoals ieder ander instrument.

Het instrument behoort zelfs tot de oudste instrumenten aller tijden, ze werden al in de prehistorie aangetroffen. Daarnaast zijn er bijzonder veel gerenomeerde componisten, zoals bijvoorbeeld Händel, Vivaldi en Bach (om er zomaar eens een paar kleintjes te noemen…) die hele concerten voor het instrument hebben geschreven. Nog steeds zijn er beroeps musici gespecialiseerd in blokfluit en zijn er over de hele wereld blokfluit ensembles en zelfs orkesten te vinden. Dus net als van ieder ander instrument…

Als je er dus, of je zoon of dochter, over denkt om een instrument te gaan spelen, laat je dan niets wijsmaken. Op het verkeerde instrument te moeten beginnen kan heel erg demotiverend werken en muziek is altijd leuk, maar het leukste als je op het juiste instrument speelt!

Let the music play!

Scattando

Advertisements

About scattandohuub

Cultural Entrepreneur, bass player, producer, conductor, writer, coach
This entry was posted in Cultural, Music, Networking, Online and tagged , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Blokfluit? Dat is geen instrument!

  1. U heeft een sterk punt…precies waarom wij op onze muziekschool het anders zijn gaan aanpakken rond AMV. We noemen het Ontdek Muziek en daarin kunnen kinderen drie keer per jaar in een blok instromen waarbij steeds iets anders het hoofdthema is: bijvoorbeeld ukelele, ritmiek, liedjes…zo kunnen de kinderen van alles ontdekken om te zien welk instrument hen aanspreekt.
    Geen idee wie ooit zo de blokfluit tot eerste basis heeft gepromoot, maar we lopen veel aan tegen het hardnekkige vooroordeel dat je dat eerst (moet) leert op een muziekschool…

    Like

    • Precies daarom hebben wij op ons Kunstencentrum een soortgelijke cursus die wij “Basis Muzikant” noemen. Blokfluitles geven we alleen aan mensen die ook echt blokfluit willen spelen.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s