Toerist of …. ?

Why? vraag ik aan een jongen van zo rond de 16 die zojuist een leeg bekertje ijs van een bekend hamburgerketen op de grond gooit, zo’n 5 meter van een vuilnisbak vandaan die sowieso om de 25 meter in de stad aanwezig zijn. Hij haalt zijn schouder op en zegt, duidelijk niet in de gaten hebbende dat ik een medelander ben die ook deze mooie stad in Hongarije aan het bezoeken is, in de mooie Nederlandse bewoordingen: “ach, rot toch op man”. Alsof dat nog niet erg genoeg is, zegt de oudere man die er bij loopt, vast zijn vader: “waar bemoeit die vent zich mee?”. Omdat ik meteen door heb met wat voor slag volk ik te maken heb houd ik verder wijselijk mijn mond.

Helaas zijn dit zaken waar veel toeristen zich schuldig aan maken, helemaal geen respect voor het land of de cultuur waar ze zich in bevinden, want “zij” zijn op vakantie en dan mag alles? Totaal geen aandacht voor andere mensen om zich heen hebbende, lopen ze met een groep van 6 mensen over de hele breedte van het trottoir in een drukke stad, daarmee andere mensen op de straat dwingende of gewoon omver lopen, want stel je voor dat je even aan de kant moet. Niet even om je heen kijken als je plotseling stil gaat staan en met een grote armbeweging iets aanwijzen wat je net hebt gezien, “kijk daar eens”, daarmee iemand anders voor het hoofd slaan en nog geen “sorry” kunnen zeggen. 

En dan de foto toerist. De hele dag met een selfie stick rondzwaaiend zonder te kijken waar dat ding beland. En ja, als je de stick nu gebruikt waar hij voor bedoelt is dan snap ik het nog, maar de meeste zwaaien, op camerastand, de hele stad rond. Dan kom je bij een monument aan, waar nog 20 mensen een foto van willen maken op dat moment en dan ga je een voor een op de foto (wat iedereen begrijpt en even (on)geduldig afwacht) en als je klaar bent ga je breed uit zelf op het monument zitten, want ja, wat kan jou het schelen dat die andere mensen ook graag een foto van dat monument willen, zonder dat jij daar op staat met je melkwitte benen en roze blouse.


Maar vooruit, dat kan allemaal nog, en het is ook niet dat ik dagelijks last heb van bovenstaande zaken, ik zie ze soms ook op afstand gebeuren, maar waarom willens en wetens overal rotzooi neer gooien, je kunt het toch nog wel 20 meter langer vast houden? Waarom een toiletpot helemaal onderschijten en/of pissen en het vervolgens ook zo achterlaten? Waarom het doekje waar je je handen mee hebt afgedroogd naast de emmer gooien ipv erin? Doe je dat thuis ook? Dan hoop ik oprecht dat ik nooit bij je thuis hoef te komen!

Nog erger is de drang om overal je boodschap of naam achter te laten, op een monument, op een brugleuning, op een hek, op een toiletdeur of muur van het toilet? Femke ❤️ Paul… Who cares? Maar serieus, heb je dat thuis ook op je muur staan of op je poort? Nee toch? Waarom doe je dat dan wel in het buitenland waar je te gast bent op een belangrijk cultureel erfgoed. Je zou je de oren van de kop moeten schamen! Natuurlijk komen deze mensen overal vandaan, maar het valt me vaak op dat er Nederlandse teksten staan, ik schaam me soms voor mijn land als ik dat zie.

Bovenstaande zijn zaken die ieder jaar terug komen en dan heb ik het voor het gemak nog niet gehad over mensen met kinderwagens in een drukke stad. Dat zo’n ding nodig is begrijp ik en er zijn ook genoeg mensen die er op een nette manier mee omgaan, maar er zijn er soms bij… Dat bewaar ik voor een andere keer.


Een nieuw soort toerist dit jaar is de Pokémon toerist. De ergste soort en ik hoop dat ze het snel verbieden! In een hop-on hop-off bus gaan zitten alleen om “ballen” te scoren en de hele stad doorlopen starend op het scherm voor het zoveelste achterlijke beest wat je kapot moet gooien, daarbij niet op of om kijkend naar je medemens op straat en dus ook letterlijk overal tegen omhoog knallen! En nee, dan heb ik het niet over kinderen, want dan zou ik het nog begrijpen, maar over volwassen mannen van eind 20 begin 30, die zogenaamd een stad bezoeken om mooie gebouwen te bekijken. Nou, je ziet ze niet als je alleen met dat spel bezig bent! En ook erg goed voor je relatie als de andere helft wel probeert te genieten van de vakantie, want dat soort stellen heb ik ook al gezien helaas. Dan ben je geen toerist en kun je beter thuis blijven! 

Als toerist ben je inderdaad een “plezierreiziger”, maar zorg er dan wel voor dat het voor iedereen “plezier” is en niet alleen voor jou!

Advertisements

About scattandohuub

Cultural Entrepreneur, bass player, conductor, writer, coach
This entry was posted in Cultural, Online, Travel. Bookmark the permalink.

One Response to Toerist of …. ?

  1. Martien says:

    Hi.
    Vorig jaar voor de tweede maal in Boedapest geweest en genoten van de stad.
    Nu in Thailand en zie ook hier de zaken die je beschrijft. Gelukkig schaam ik niet mijn ogen uit mijn hoofd want dan zou ik blind naar huis komen. Zelf maar het goede voorbeeld blijven geven en hopen dat het overgenomen wordt. ” Behouden vaart” naar huis.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s