Last(ige) Post

Vanavond om 20.00 uur is het wederom dodenherdenking in Nederland (overigens ook op veel andere plaatsen in de wereld) We staan dan weer 2 minuten stil bij alle gevallenen en hopen ondertussen dat er niet een of andere grapjas net op dat moment met een knallende brommer langs komt rijden. 2 minuten even stilstaan, even tot bezinning komen, zeker in deze tijden.

Bij die 2 minuten stilte hoort het trompet signaal, De Taptoe, of The Last Post(?), onder trompettisten ook wel de Last(ige) Post genoemd. Helemaal niet moeilijk, maar je moet het wel even doen. Alle ogen en oren zijn op jou gericht en je beseft je dat er op dat moment niets anders is dan jouw trompetsignaal. Al vele trompettisten zijn er onder bezweken en anderen bedanken vriendelijk voor de eer, want als het mis gaat, wordt er zeker over gesproken. Hoogspanning dus.

Screenshot 2016-05-04 15.52.06

The Last Post is overigens al heel erg oud en wordt gebruikt in verschillende legers en vind zijn oorsprong vooral bij herdenkingen in Groot-Brittanie. Alle militairen kennen het als afsluiting van de dag en tijdens inspecties. In Nederland wordt hier over het algemeen het signaal Taptoe voor gegeven, het signaal wat door het Nationaal Comité dan ook ingesteld is als het signaal bij de dodenherdenking. Bij dit laatste ligt dan ook nog een klein probleem, bij sommige herdenkingen hoor je het verkeerde signaal en wordt de The Last Post gespeeld in plaats van de Taptoe of andersom, simpelweg omdat de organisatie het verkeerd omschrijft. Even goed checken dus of je het juiste signaal waar de organisatie (die het vaak ook niet weten of verkeerd benoemen) om vraagt gebruikt voordat je gaat spelen.

De Taptoe wordt tegenwoordig dus vooral gebruikt bij de Nationale Dodenherdenking en verder bij militaire herdenkingen en begrafenissen. Nog een leuk weetje: In Ieper klinkt The Last Post niet alleen op 4 mei, maar iedere dag om 20.00 uur, als eerbetoon aan de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog.

Het blijft een belangrijk erfgoed om onze vrijheid en de mensen die hiervoor gestorven zijn te blijven herdenken, daarbij denken we niet alleen terug aan de wereldoorlogen, maar ook aan de slachtoffers van de afgelopen maanden bij verschillende aanslagen. Hopelijk wordt deze herdenking weer door iedereen gerespecteerd en is iedereen even 2 minuten stil. Voor mij hoef je daarvoor overigens niet naar een herdenking toe. Je kunt om 20.00 uur ook gewoon even afstemmen op de Nationale Dodenherdenking, of gewoon je tv/radio even uitzetten en 2 minuten stil zijn. Niet alles kan altijd uitgezet worden, maar je kunt op zijn minst 2 minuten je mond dichthouden…

En denk dan ook even 10 seconden aan die ene trompettist, of je hem nu wel of niet hoort, die daar peentjes staat te zweten.

Succes aan alle trompettisten, een goede herdenking en een mooi bevrijdingsfeest!

treinen-staan-stil-voor-herdenking-4-mei-artikel

Heavenly Rock Fest

Scattando

Advertisements

About scattandohuub

Cultural Entrepreneur, bass player, conductor, writer, coach
This entry was posted in Cultural, Events, Music, Online, Politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s