Geen Kunst

Hey! Psst! Jij daar! Ja, jij! Of jullie! Raadsleden van de Nederlands #gemeenten, #provincie of het landelijk #bestuur! Heb je dat gezien gisteren? Ja, gisteren, Koningsdag! Jawel toch? De Koning en Koningin die hartelijk en warm onthaald werden in Zwolle, je weet wel, die stad in Overijssel. Het is natuurlijk zeer waarschijnlijk dat je zelf daar niet aanwezig was, maar het wel gezien hebt op tv, hetzij rechtstreeks, hetzij later op het journaal.

Maar zag je wat er gebeurde? Ze werken vermaakt! Het was een hoog entertainment gehalte. We zagen jonge (en oude) acteurs aan het werk, daarnaast nog heel veel muzikanten (amateur en beroeps, gebroederlijk naast elkaar zoals dat hoort) en nog ontelbare andere artiesten en kunstenaars. Ze hadden zich allemaal wekenlang, wat zeg ik maandenlang (en als je de gehele opleiding bedenkt jarenlang) uit de naad gewerkt om een mooie show neer te zetten voor de Koning en de Koningin. Hadden ze dat ook gedaan zonder de Koning en Koningin erbij? Jazeker, want mensen entertainen zit in je bloed. Als het publiek het naar de zin heeft, heb je het als entertainer ook naar je zin! Dat is tenslotte ook waar je het allemaal voor doet.

dsc06749

En dan heb ik maar 10 minuten kunnen kijken gisteren. Waarom? Nou, ik moest ook onderweg voor een concert met een orkest. We speelden in een gemeentehuis, helemaal stampvol met gedecoreerden. Juist, mensen met een lintje, fantastische en grootse mensen die zich inzetten voor de samenleving, zij verdienen het om naast een goede toespraak van de burgemeester of wethouder ook een mooi concert voorgeschoteld te krijgen. Dat is toch wel het minste wat je als gemeente kunt doen voor die mensen. Na dat concert snel verder naar het poppodium voor de King’s Stage, werken met jonge enthousiaste zangers en zangeressen, die ook graag bezig zijn met het vermaken van publiek. Een geslaagde dag!

Zal ik je nog eens meenemen door de dag, maar dan over 20 jaar. De Koning en Koningin komen op visite in je stad of dorp, je neemt ze mee naar je mooie imposante plein, waar veel publiek op ze wacht. Naast een paar oud-hollandse spelletjes en wat sport, is het verder stil op het plein. Geen podium met muzikanten, geen plein vol acteurs en dansers. Bij de gedecoreerde bijeenkomst wordt er na de toespraak van de burgemeester een bandje gedraaid met vergane glorie.

Want dat is wat er gaat gebeuren als er niet opnieuw aandacht komt voor kunst en cultuur en kinderen al op jonge leeftijd in aanraking kunnen komen daarmee. Zorgen dus dat er wel geld is om muziekonderwijs te kunnen volgen, ook als je ouders het niet kunnen betalen, subsidies voor culturele initiatieven in je gemeente, provincie en land, zodat de Nederlandse cultuur zichtbaar blijft voor de hele wereld! Maar laten we beginnen met ons eigen land, onze eigen provincie, onze eigen gemeente, je eigen dorp of stad. Overal wonen mensen die het verdienen om vermaakt te worden, maar ook om te mogen vermaken. Kijk eens naar jouw entertainment niveau in je buurt.

Het is inderdaad “Geen Kunst” om het te laten verdwijnen, maar dat laten we toch zeker niet gebeuren?

csm_11114198_984372284936210_7242869806795206691_o_82beab61e6

Scattando veel plezier!

Advertisements

About scattandohuub

Cultural Entrepreneur, bass player, conductor, writer, coach
Aside | This entry was posted in Cultural, Online, Politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s