Samenwerking

“We hebben het al gezien en gehoord, jij bent ons laatste stukje van de puzzel! Zonder jouw expertise zouden we er niet komen, dus we zijn blij dat we aansluiting bij je kunnen vinden. Ook voor de buitenwereld is dit erg belangrijk, het zichtbaar maken van de zaken waar we mee bezig zijn zodat iedereen zich aan zal sluiten, dat is de sleutel tot het succes, het succes wat we samen gaan maken! Door de samenwerking van onze bedrijven en de betreffende instanties hebben we de gouden formule te pakken!”

Samenwerking

Hoe vaak heb jij dit bovenstaande verhaal al gehoord? Nou, ik al heel vaak, het grootste probleem is alleen dat ik er op een of andere manier altijd maar blijf intrappen, of zoals ik het zie, ik wil alles een kans geven. Het ene succesverhaal na het andere volgt zich iedere week weer in rap tempo op en de 2e aanbieder is nog niet vertrokken of de 78e staat al weer voor de deur of hangt alweer aan de telefoon. Heel vaak inderdaad met hele goede verhalen en ideeën, maar als het puntje bij paaltje komt zit er toch altijd weer een addertje onder het gras, of hebben ze mij harder nodig dan andersom. Een gelijkwaardige samenwerking blijkt er niet zo heel vaak te zijn en als die er is, vindt de ene partij toch altijd dat hij/zij meer zijn/haar best doet dan de andere partij en lig je weer in de clinch over de verdelingen.

Is dat een reden om een nieuwe samenwerking uit de weg te gaan? Nee, want ik vind dat je alles en iedereen altijd tenminste 1 kans moet geven en/of gunnen. Ja, zelfs als het een keer is misgegaan, dan kan het zo zijn dat je, na een goed gesprek, toch nog besluit om het nog een keer te proberen met elkaar. Maar hoe kun je dit nu het beste aanpakken om te voorkomen dat je zelf steeds teleurgesteld bent. Want dat laatste is eigenlijk het lastigste, omgaan met de teleurstellingen. Achter ieder succesverhaal zitten vaak dan ook meerdere teleurstellingen, die je wel steeds moet kunnen verwerken en daarna door moet kunnen pakken.

Na al die jaren van teleurstellingen ben ik er nog niet helemaal voor 100% uit, maar ik weet 1 ding wel zeker, je moet ten allen tijden werk en privé gescheiden zien te houden. Zodra je samenwerkingspartner al begint met als voorbeeld de volgende zin: “Ik heb mijn afgesproken werk niet af kunnen krijgen want ik had thuis…” moet je eigenlijk al een lijn trekken. Wat ook de rest van het verhaal is, het gaat jou niets aan en het is al helemaal niet jouw probleem. Dat ze er overigens achteraf mee komen, vind ik meestal nog het ergste. Als je thuis tegen een probleem aanloopt zou je het meteen moeten melden als je verwacht daardoor je werk niet af te kunnen krijgen. Dan kan je partner nog altijd beslissen of hij het zelf kan doen of het naar iemand anders delegeert. Als je er achteraf mee geconfronteerd wordt is het al te laat. Je partner heeft dan op dat moment al een probleem veroorzaakt. Hoe vaak ik al niet de zin heb moeten horen “ik heb een probleem” en deze heb moeten beantwoorden met de zin “en dan wordt jouw probleem nu zeker mijn probleem” kan ik al niet meer bij elkaar opgeteld krijgen. Feit blijft dat mensen je te vaak opzadelen met hun privé problemen terwijl die jou niets aan gaan.

Dat je niet met ze meevoelt en/of geen begrip kunt tonen voor privé zaken is daarbij een heel ander verhaal en staat helemaal los van je zakelijke afspraken. Het een kan niet verward worden met het ander, want dan gaat het 9 van de 10 keer altijd mis. Je voelt met ze mee, hebt begrip en voor je het weet ligt al het werk bij jou, of nog erger, het werk komt niet af, afspraken worden niet nagekomen en je bent terug bij af of erger. Bijsturen wordt dan per keer lastiger en voor je het weet is het weer einde samenwerking en zijn beide partners verder van huis dan voor je begon en is vaak ook niet wat je wilt. Namelijk de negatieve energie na een mislukte poging weer omzetten naar een positieve kost vaak nog veel meer energie en een en ander is ook nadelig voor een eventueel nieuwe samenwerking, want je wordt steeds voorzichtiger en wellicht ook achterdochtiger.

En als je dan een samenwerking aangaat, zorg dan dat je duidelijk bent naar elkaar en goede afspraken maakt, anders is de kater nog groter wanneer het misgaat. In een opstartfase kan het nog wel eens zijn dat je meer tijd kwijt bent dan het oplevert, helemaal niet erg, als je maar goed afgesproken hebt wat de verdeling daarna gaat worden. Pas in ieder geval op dat je geen vrijwilliger wordt van je eigen “joint venture”! Daar creëer je zeker geen lange adem mee voor in de toekomst en als je vindt dat je prettig samenwerkt met iemand is dat toch wel belangrijk. Praat problemen ook altijd uit en geef iemand daar ook de kans toe, op die manier blijft een goede samenwerking in stand, ook als het een keer wat minder gaat.

Het allerbelangrijkste zou ik bijna vergeten. Communicatie! De meeste mensen communiceren slecht. Probeer ook de communicatie zakelijk te houden. Vooral korte berichten zoals whatsapp en andere tekstberichten, zelfs mail moet je zakelijk zien te houden wat heel erg moeilijk is. Er ontstaat bijna altijd ruis op de lijn en berichten worden anders gelezen dan dat jij ze bedoelt hebt toen je ze schreef. Zolang het iets korts en zakelijks is prima, maar zodra het over conflicten gaat of iemand aangeeft je bericht niet te snappen, moet je die methode meteen staken. De telefoon pakken is meestal het handigste zodat je makkelijker zaken aan elkaar kunt uitleggen. En gooi nooit mislukte zaken of samenwerkingen op social media! Daar doe je jezelf meer kwaad mee dan de andere partij en het lost al helemaal niets op.

Keep connected to the puzzle!

Samenwerking2

Scattando

Scattando Events

Scattando Media

Advertisements

About scattandohuub

Cultural Entrepreneur, bass player, conductor, writer, coach
This entry was posted in Networking, Online, Politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s