Koning Dirigent

Als dirigent sta je ver boven je koor of orkest verheven. Je werk komt het dichtste bij het werk van een dictator en iedereen moet vooral exact doen wat je zegt en de complete repetitie zijn/haar mond dicht houden. Het bestuur en de commissies hebben niets te zeggen, jij bepaalt de koers, want als professional weet je precies hoe alles werkt en je geeft vooral opdrachten aan je bestuur en leden wat ze moeten uitvoeren door de week. Overleggen doe je niet, dat is niet nodig, ze moeten er maar vanuit gaan dat je acties het beste zijn voor het gezelschap. Dus als je iets regelt, ook al heeft dat financiële consequenties, ga je er dan ook vanuit dat ze je daarin volgen. Jij hebt er tenslotte voor geleerd. En jij bent zo goed voor het gezelschap!

Denk ik er echt zo over? Nee, natuurlijk niet! De grootste waanzin die ik ooit gehoord heb, toch zie ik dit soort onzin nog regelmatig langskomen op diverse social media en in zogenaamde gesloten groepen. Dirigenten die zichzelf ver boven de groep zetten en soms niet eens de dialoog aangaan met het bestuur of een bepaalde commissie. En dan vooral boos (lees onmachtig) zijn als het een keer verkeerd gaat en ze zich niet begrepen voelen, want “ik doe zoveel voor ze”. Maak het dan vooral van te voren inzichtelijk!

Natuurlijk, tijdens de repetitie zelf ga je ervan uit dat je een natuurlijk overwicht hebt over het gezelschap waar je voor staat, jij bent op dat moment inderdaad de professional en overziet het geheel. Discussiëren over bepaalde zaken tijdens een repetitie is dan ook zeker niet handig, geef dan aan daar even in de pauze of na de repetitie op terug te komen, maar dat je op dat moment vooral door wilt werken. Vragen die over de muziek gaan kun je natuurlijk wel beantwoorden als daar op dat moment tijd voor is, anders geef je ook aan dat je er later op terug komt. Je probeert je natuurlijk wel aan je eigen planning te houden anders komt er nooit iets af. Als je zelf in een koor of orkest zit hoor je namelijk niet hetzelfde als de dirigent en de dirigent is de uitvoerende, dus discussiëren over opvattingen heeft niet zo heel veel zin. Maar als dirigent moet je ook niet teveel kletsen tijdens een repetitie, gewoon to the point. Heel ver uitweiden en een monoloog van 5 minuten houden geeft onrust en haalt de vaart uit de repetitie. Mensen komen vooral om te spelen en zingen op een repetitieavond.

Conducting

Maar buiten de repetities om ben je toch zeker vooral een teamplayer? Natuurlijk, je ervaringen door de loop van de jaren neem je mee en dat is ook precies wat het gezelschap van je verwacht, nieuwe ideeën en een gestructureerde opvatting over de te varen koers. Samen met het bestuur en de commissies stippel je die uit en doet alles in overleg. Soms is het handig als je als dirigent zelf iets regelt, maar als het even kan laat je de meeste organisatorische zaken over aan het bestuur en/of de betreffende commissie. Maar als je iets zelf moet regelen, spreek dan van te voren goed af of je daar iets voor wilt rekenen, zodat het bestuur zelf de overweging kan maken of ze dat er voor over hebben.

Jezelf op de borst kloppen dat je iets geweldigs hebt geregeld voor je gezelschap, maar dan vervolgens in de problemen komen omdat je niets hebt overlegd, hoor ik regelmatig terug komen. Wat jij geweldig vindt hoeft het bestuur niet perse geweldig te vinden en toch zeker niet als het extra geld kost wat van te voren niet overlegd is. Zeker, ik ben ook voor uurtje factuurtje, als je op een repetitiedag 6 uur aan het dirigeren bent, moet je ook gewoon 6 uur mogen rekenen (de loodgieter doet ook niet aan 6 voor 4), maar achteraf met extra uren aankomen die je niet afgesproken hebt, zorgt altijd voor problemen.

Het is inderdaad moeilijk om een goed evenwicht te vinden, maar je zult merken dat in overleg bijna altijd alles mogelijk is. En als ze niks willen, dan houd je je toch gewoon aan de reguliere afgesproken repetities en laat je ze verder alles zelf regelen. Dat kan toch ook een afspraak zijn? Op die manier is het voor beide partijen duidelijk en scheelt een hoop frustraties. En werkt dat ook niet? Dan horen dirigent en gezelschap blijkbaar niet bij elkaar… Even goede vrienden! En door!

Bovenstaande geldt uiteraard alleen voor professionele dirigenten die voor een amateur vereniging staan, bij alle andere vormen heerst een andere hiërarchie.

En 1, 2, 3, 4…

Conducting1

Kijk ook eens op www.scattando.nl

Advertisements

About scattandohuub

Cultural Entrepreneur, bass player, conductor, writer, coach
This entry was posted in Cultural, Music, Networking, Online. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s