Trouwe viervoeter

Volg! Goed zo! Zit! Goed zo! Af! Goed zo! Een koekje lust je nu vast wel! En we gaan weer verder. Volg! Goed zo, je bent braaf! Door! Oh wat goed zeg! Over! Wat een knappe jongen! Je krijgt gewoon nog een koekje! Brave jongen! Vrij! Ga maar even lekker rennen, je hebt er hard voor gewerkt! Dat zijn allemaal nog enkele termen die ik me kan herinneren van de tijd dat ik zelf een hond had. Lief beest, luisterde goed, maar tot op het einde van zijn leven een beest. Soms dus ook onvoorspelbaar. Goed luisteren en naast je blijven lopen ging altijd goed, totdat… juist, hij afgeleid werd door iets wat sneller ging. Een bal, een konijn, een andere hond, enz… Dan koste het heel veel moeite om hem niet al te ver te laten weg lopen laat staan überhaupt naast je te blijven lopen. Niet gek, want het blijft een beest. Maar zolang je je dat beseft is het prima om daarmee te leven, kan echt heel erg leuk zijn. Zolang je er naar de buitenwereld maar rekening mee blijft houden.

En dat is wat ik tegenwoordig nogal eens mis bij mensen, ze beseffen niet dat het beest wat bij ze loopt voor hen vertrouwd is, maar voor andere mensen die op straat lopen niet. Dus als je je hond los laat lopen, zorg er dan voor dat je zeker weet dat hij naar je gaat luisteren als hij eens recht op iemand anders af rent, wat bedreigend over kan komen. Een paar weken geleden nog liep ik door het park naar het centrum en kwam ik een vrouw tegen met een loslopende hond. Geen probleem, want op zich ben ik totaal niet bang voor honden, maar dit was toch een vreemd geval. De hond kwam echt dreigend recht voor me staan. De vrouw zei nog, hij doet niks hoor (standaard tekst van hond eigenaren die niet weten waar ze het over hebben), wat ik best begrijp, maar stel je nou voor dat het iemand is die echt bang voor honden is, die schrikt toch wel even. Maar in dit geval had de vrouw de woorden nog niet uitgesproken of de hond trok een gemene bek en begon te blaffen. Vol schaamte trok de vrouw de hond weg, een sorry kon er niet eens vanaf, wat mij het vermoeden gaf dat dit vaker voor kwam. De betreffende hond voortaan vast houden lijkt me geen overbodige luxe, want denken dat je hond niks doet, is iets wat je nooit voor 100% kunt weten.

Dog mean

Maar ook mensen met honden aan de lijn zijn niet altijd oplettend, sterker nog, ze kijken helemaal nergens naar. De echte hondenbezitters die het snappen herken je meteen, ze hebben hun hond aan een leren riem, die maximaal een meter of 3 lang is. De ergste hondenbezitters zijn de mensen die een lijn hebben die in en uit kan schuiven tot soms wel 10 meter. Aan de andere kant loopt meestal een beest wat ik het beste kan beschrijven als een groot uitgevallen marmot of iets anders op vier worstjes. Of nog erger, een wat grotere hond, die duidelijk de baas is over zijn eigenaar en hard vooruit loopt, de eigenaar achter zich aanslepend. Moet iedereen allemaal zelf weten, maar als je dan aan de ene kant van het voetpad loopt en je je hond aan de andere kant over het gras laat lopen moet je je wellicht even beseffen dat je het hele pad blokkeert, omdat er ook nog een lange lijn tussen zit. Geen probleem, totdat er iemand aankomt. Dus wat doe je dan? Juist, de meeste niets. De tegenligger, of dat nu een voetganger of een fietser is, wordt verplicht te stoppen of een nog grotere boog over het grasveld te maken om of om het baasje of om de hond heen te moeten lopen. Dan houdt je toch totaal geen rekening met je medemens! En nee, dat ligt echt niet aan de hond! Denk zelf eens een keer na als je met je hond rondloopt. Dan beloof ik dat ik niet ook nog een blog ga schrijven over hondenpoep op het trottoir, 10 cm van het gras vandaan…

Dog

Overigens geldt hetzelfde voor kat eigenaren. Natuurlijk, ik kom jullie niet tegen als je je kat uitlaat, want je kat laat zichzelf wel uit, in andermans tuinen om precies te zijn. Een kat, dat moet je weten als kat eigenaar, is nog veel meer een wild dier dan een hond. Een kat laat zich niet leiden en bepaalt zelf wel wat hij doet gedurende de dag. De enige reden dat ze soms luisteren is omdat ze weten dat ze dan zo dadelijk eten en drinken krijgen, maar verder heb je niets over ze te zeggen, zelfs niet in je eigen huis of als er iemand langs komt. We hebben vroeger thuis zelf katten gehad, dus kan ze goed hebben, maar het blijft vreemd als je ergens bent en de kat over tafel loopt net als je koffie en eten hebt gehad. Diezelfde kat komt net uit zijn kattenbak gekropen of lag net nog op de stoffige vensterbank lui in de zon. Als je extra pech hebt komen ze op je schoot zitten en strekken ze zich uit, waarbij ook de nagels uitgestrekt worden en heerlijk door je broek spietsen..

Cat mean

Heel leuk als je dieren wil houden, goed als je er voor op komt (vreemd als je ze belangrijker vind dan mensen, wat helaas ook vaak gebeurt), maar hou af en toe ook rekening met andere mensen die in aanraking komen met “jouw” huisdier…

Af!

Advertisements

About scattandohuub

Cultural Entrepreneur, bass player, conductor, writer, coach
This entry was posted in Cultural, Online, Politiek. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s