Halloween 2015

  Zaterdag 31 oktober 2015, halloween 2015. Inmiddels in Nederland een stukje populairder aan het worden, dus ook dit jaar weer veel commercie om ons heen aangaande Halloween. Voor mij helemaal prima, ik vind het een leuk feest met een leuke gedachte, dus ja, ik geef het toe, ik hou van Halloween.
Dit jaar een feestje georganiseerd door mijn broertje, maar voordat ik daar over vertel eerst een stukje geschiedenis, want waar gaat Halloween nou eigenlijk over?

  Eigenlijk is het een Keltisch feest, het woord Halloween stamt af van “All Hallows Eve”, een soort oudejaaravond. De Keltische kalender begon vroeger op 1 november, Samhain, het Keltische nieuwjaar. De kelten geloofde dat op Samhain, allerheiligen, de geesten van alle gestorvenen van het afgelopen jaar terug zouden komen op zoek naar een levend lichaam om over te nemen. De geesten werden aangetrokken door voedsel voor hen neer te leggen voor de deur. Tegenwoordig wordt hier vooral door kinderen gebruik van gemaakt door aan te bellen voor snoep, het zogenaamde “trick or treat”. Halverwege de 19e eeuw deed de pompoen zijn intrede, de zogenaamde “jack-o’-lantern” is sindsdien niet meer weg te denken uit het beeld van Halloween.
Maar als je geen kind meer bent moet je wat anders natuurlijk, dus organiseer of ga je naar een Halloweenfeest. Natuurlijk gaat dat niet zomaar, tenminste, als je het goed wil doen niet. En als je zelf theatermaker bent kun je natuurlijk niet met een slap aftreksel komen. De voorbereiding heeft dan ook wel een tijdje nodig. Op zoek naar kleding en, omdat we een geweldige grimeuze hebben bij onze voorstellingen, ook maar gelijk met haar een afspraak gemaakt. En dat doet ze goed!

  
Je leeft dan al een hele week Halloween, dus al een keer pompoensoep op en zaterdag zelfs nog een Halloween Latte, dus het feest is ook doorgedrongen in de lunchrooms. Op tijd onderweg, langs de grimeuze (dankjewel Deborah Hustinx!) en onderweg naar Nijmegen,  nog wat mensen proberen te laten schrikken, maar Halloween is tegenwoordig normaler dan carnaval (leuker ook) en je valt niet eens meer op.

Mijn complimenten op dit moment voor mijn broertje, hij had het feest echt goed georganiseerd en aan alle details was gedacht, van de entree, compleet met ontvangst van de enge gastheer met bloedspuiten die meteen je mond in moesten, tot een stroboscoop die je in het begin compleet desorienteerd. De hele aankleding zowel binnen als buiten was helemaal af, inclusief een enge band en bakjes met levende maden (uitkijken dus uit welke bak je wel nootjes eet). De gastheer zelf zag er denk ik het engste uit:

 

Op naar Halloween 2016, nu doen we het nog even met de foto’s van dit jaar!

  
    
    
    
 

Advertisements

About scattandohuub

Cultural Entrepreneur, bass player, conductor, writer, coach
This entry was posted in Cultural, Theatre and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s